REMAR
BUDOWNICTWO EKOLOGICZNE



trwa ładowanie strony...

Rozbudowa budynku ośrodk zdrowia

Lokalizacja: Stary Sącz, Gołkowice Górne
Czas realizacji: kwiecień 2017 - sierpień 2018

Opis inwestycji

Obecny budynek pełni rolę ośrodka zdrowia bez podziału na dzieci zdrowe i chore jak również jego wielkość nie spełnia oczekiwań w stosunku do ilości obsługiwanych pacjentów. Istniejący wiatrołap, rampa dla niepełnosprawnych oraz wjazd do garażu w piwnicy przeznaczone do wyburzenia.

Rozbudowa ma na celu zwiększenie komfortu obsługi pacjentów jak również możliwość jego rozwoju poprzez zwiększenie ilości specjalistów przyjmujących w nowych gabinetach. Nowy budynek w połączeniu z jego starą częścią zapewni również możliwość przyjmowania dzieci zdrowych i chorych. W części istniejącej powstanie część wydzielona z odrębnym wejściem i rejestracją do obsługi dzieci zdrowych i chorych w przedziałach czasowych. Projektuje się tutaj wiatrołap, wc, szatnię dla małych dzieci połączoną z gabinetem lekarski, gabinet szczepień połączony z gabinetem lekarskim oraz poczekalnię.

W starej części budynku połączonej tylko drzwiami wewnętrznymi z nową częścią powstanie archiwum kartotek lekarskich, część sanitarna ogólnodostępna oraz pomieszczenie socjalne dla pracowników. W części nowo projektowanej powstanie wiatrołap w którym znajduje się rozejście na dwie strefy jedna to część gabinetów lekarskich a druga to strefa rehabilitacji.
W części gabinetów lekarskich projektuj się rejestrację, poczekalnię, gabinet zabiegowy, gabinety lekarskie, gabinet ginekologiczny, gabinet stomatologiczny, pomieszczenie porządkowe wraz z lodówką na odpady medyczne. Powstanie też klatka schodowa łącząca z kondygnacją pierwszego piętra oraz zapewniającą dostęp na strych nad nowym budynkiem.
Część rehabilitacji to recepcja, poczekalnia, szatnia, wc z natryskiem z dostępem dla niepełnosprawnych, gabinet masażu, sala ćwiczeń oraz kabiny rehabilitacyjne. Dostęp dla niepełnosprawnych do kondygnacji parteru z uwagi na różnice w stosunku to terenu przy budynku zapewnia pochylnia. Pierwsze piętro budynku istniejącego przewiduje zmianę w zakresie komunikacji oraz pomieszczenia archiwum. Pozostałe pomieszczenia nie zmieniają swojego pierwotnego przeznaczenia. Piwnice funkcja bez zmian, znajduje się w niej kotłownia i pomieszczenia piwniczne.

GALERIA REALIZACJI